Jan Bijnen nieuwe koning St. Joris Gilde

Ook dit jaar was kermismaandag weer een belangrijke dag voor het Sint Jorisgilde. Het traditionele 3 jaarlijks Koningschieten en huldigen van jubilarissen. De gildebroeders en -zuster verzamelde zich al vroeg op het gildeterrein ‘De Santen’. Afmars naar de kerk voor de gezamenlijk gildemis met het gilde van Sint Agatha. Na de H. Mis werd er samen gevendeld voor kapelaan Hans van der Donk. Hierna gingen de gilden naar hun eigen gildeterrein. 

Op het gildeterrein was er natuurlijk eerst koffie. Om 10.30 uur werd er begonnen met het huldigen van de jubilarissen. Opper-Deken Peter Janssen huldigde Pieter-Jan Cuijten voor zijn 40-jarig lidmaatschap. Begonnen als tamboer en nu alweer geruime tijd Vaandrig. Hij draagt het hoofdvaandel met verve. Van het Sint Jorisgilde kreeg hij de zilveren Sint Joris. De voorzitter van Kring Kempenland reikte hem de zilveren kringonderscheiding uit. Beide onderscheidingen werden door zijn vrouw Jennie opgespeld.

Opper-Deken Peter Janssen huldigde Rens Guitjens ook voor 40 jaar gildebroeder waarvan vele jaren in het bestuur van het gilde en lid van de schietcommissie van Kring Kempenland. Van het Sint Jorisgilde kreeg hij de zilveren Sint Joris. De voorzitter van Kring Kempenland reikte hem de gouden kringonderscheiding uit. Beide onderscheidingen werden door zijn vrouw Ton opgespeld.

Burgemeester Paul Verhoeven van de gemeente Heeze-Leende memoreerde in zijn toespraak het belang van de gilden voor de gemeenschap. Hij gaf de jubilarissen als aandenken een fles wijn van de gemeente.

Na de vendelhulde voor de jubilarissen werd alles in gereedheid gebracht voor het Koningschieten. Na het voorlezen van het regelement op het Koningschap werd de Koningsvogel gevrijd door het regerend Koning Stephan Nuijts. De ereschoten werden gelost door Kapelaan Hans van der Donk, Beschermheer Sammy van Tuyll van Serooskerken, Burgemeester Paul Verhoeven en wethouder Jan de Bruijn.

De drie kandidaten voor het nieuwe Koningschap, Jan van Lierop, Jan van Bijnen en Stephan Nuijts waren tot het uiterste gespannen. Bij het 37e schot gaf de Koningsvogel zich gewonnen en was Jan Bijnen de nieuwe Koning voor de komende 3 jaar. Snel werd zijn vrouw Els gewaarschuwd en deze kwam spoorslags naar het gildeterrein. Hierna werd Jan geïnstalleerd door als Koning.

Pieter-Jan Cuijten overhandigde het gilde een publicatiebord met afbeeldingen van zijn vader Jan Cuijten die gildebroeder en Kapitein was (1946-2018). Dit bord werd in dank aanvaard.

Ook de Frans van Stratum Bokaal werd nog verschoten. De winnaar was Sjors Jansen bij het 32e schot.

Na de gezamenlijke lunch ging het gilde richting dorp. Samen met het Gilde van Sint Agatha werd de traditionele rondgang gemaakt door het dorp. Er werd gevendeld voor de Koning van het gilde van Sint Agatha en de Koning van het Sint Jorisgilde. Ook presenteerde, met vendelgroet, de gilden zich bij Woonzorgcentrum Nicasius, familie Van Tuyll van Serooskerken en hun gasten op kasteel Heeze en de huisartsen van Heeze.

Hierna ging het Sint Jorisgildegilde naar het huis van de nieuwe Koning Jan Bijnen. Hier bracht het gilde een vendelgroet aan hem en zijn vrouw. Er volgde nog een gezellig samen zijn.

Het Sint Jorisgild kan terug zien op een heel geslaagde kermismaandag.

.

Agenda

27
apr
Viering Koningsdag
Viering Koningsdag, Verschi…
04
mei
Dodenherdenking
Dodenherdenking
05
mei
Contactbijeenkomst
Contactbijeenkomst op “De S…
02
jun
Kringgildedag Kring Kempenland
09
jun
Contactbijeenkomst
Contactbijeenkomst op “De S…